Kayoko Hoshino

1949, Japan

Toen Galerie Carla Koch Kayoko Hoshino´s werk in Nederland introduceerde, ontstond direct een groep bewonderaars van haar strakke, eenvoudig gedecoreerde vazen en kommen. Haar werk is direct herkenbaar door de grijsbruine of zwarte, korrelige, ingekerfde huid.> Hoshino´s werk doet denken aan delicaat Japans papier of fijn geplisseerd textiel. Haar objecten zijn gemaakt van donkere kleisoorten en zijn gedecoreerd met subtiele kerven die samen met de vorm van het object als geheel een esthetisch lijnenspel opleveren.
Sommige objecten decoreert ze met bladzilver.

Vormen met ritme
Als Kayoko Hoshino (1949) een nieuw object maakt, begint ze altijd met een homp klei, die ze door haar handen laat glijden en waarover ze begint te wrijven. Hierdoor krijgt ze langzaam een gevoel voor de beweging en het volume van haar nieuwe stuk, en geeft ze beide aan door enige inkervingen en afschilferingen. Daarna holt ze het object uit en stookt ze het.Door dit proces krijgen Hoshino´s objecten een vorm en een ritme dat zelfs haarzelf verbaast.

Functie
Alhoewel haar werk altijd naar de functie verwijst, toont het in hoge mate autonoom en zal het slechts met enige schroom door de bezitter als gebruiksvoorwerp worden aangewend. De vazen zijn bedoeld voor een enkele bloem of tak, zoals gebruikelijk bij Japanse bloemarrangementen. Het zijn intrigerende strakke vormen van grijsbruine- of zwarte klei, aan de buitenkant voorzien van een subtiele lineaire versiering. Ook worden vlakken of binnenkanten van de objecten gedecoreerd met bladzilver 0f platina, waardoor de grijze kleimassa een parelmoer uitstraling krijgt
Soms toont het werk ook een ingetogen decoratie

Nr. 1 en 2 niet meer beschikbaar

nr. 3
steengoed
39x12x10cm

nr.4
steengoed/asglazuur
13x33x32cm

nr.5
steengoed/asglazuur
11x30x24cm

Terug naar de stockpagina