Wietske van Leeuwen

1965,Rotterdam

Van Leeuwen maakt opvallend barokke objecten, samengesteld uit vele kleine afdruksels van schelpen en vruchten, die herinneringen oproepen aan de, door haar bewonderde rariteitenkabinetten die in de 17e eeuw in zwang waren. Onder rijke kooplieden uit die tijd was het mode om nieuwe vruchten en schelpen, die door de VOC schepen werden meegebracht te verzamelen in een dergelijk kabinet.
Van schelpen en vruchten maakt Van Leeuwen gipsen drukmallen, die ze gebruikt om grote hoeveelheden afdruksels te maken. Uit deze afdruksels stelt zij haar objecten samen, waarbij ze altijd de pot of schaalvorm als basis gebruikt.
Haar objecten zijn zowel buiten als binnen perfect uitgewerkt, een keramisch hoogstandje. Haar basisvormen zijn schalen en potten met deksels. Ook maakt zij combinaties van potten "kaststellen" zoals ook gebruikelijk in de 17e eeuw.

CV Van Leeuwen (Rotterdam, 1965) stapte na de Lerarenopleiding handvaardigheden en textiele werkvormen over naar de afdeling Keramische Vormgeving van de Rietveld Academie. Tijdens haar studie kreeg ze gelegenheid tot een stage aan het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Na haar afstuderen in 1993 nam zij aan talloze solo-en groepstentoonstellingen in binnen-en buitenland mee. Ook ontving zij een eervolle vermelding in Faenza.

Evenals in haar eerdere objecten, zijn in de nieuwe serie dekselpotten en schalen, de afdruksels niet zomaar losse onderdelen, zij blijken een speels patroon te vormen, dat juist door de herhaling van die individuele vormen zijn grote kracht verkrijgt.

In de nieuwe werken komt de paprika als vorm regelmatig terug. Deze vorm werd voor het eerst gebruikt in haar ontwerp voor een brug in de wijk Wateringse Veld in de Haag. Door deze vorm komt ook weer een strenger grafisch patroon in haar werk naar voren.

nr.1 paprikaschaal
14x28cm

nr.2 artichoqueschaal
14x32cm

Terug naar de stockpagina.